Tertúlies literàries

Aquest curs hem encetat les tertúlies literàries dialògiques a tots els nivells del centre. En aquesta entrada volem donar-vos a conèixer amb més profunditat què són i com funcionen.

 1. Què és una tertúlia literària dialògica? És una activitat de lectura on els participants comparteixen la comprensió del text. Debaten sobre els fragments (escollits per ells) d’una obra i han d’argumentar perquè els han escollit per compartir amb els companys.
 2. Quins cursos hi participen? Tots els grups de P4 a 6è, els mestres adapten l’activitat a les capacitats del l’alumat. A P4 i P5 són les mestres qui fa la lectura en veu alta de l’obra escollida. A cicle inicial han començat llegint part dels textos a les aules i fer modelatge, més endavant ho duran a casa per fer-ho sols. A partir de 3r els alumnes fan la lectura a casa i el debat a les sessions amb les tutores.
 3. Quant dura cada sessió? Les sessions són d’una hora per als alumnesde primària, per als alumnes de P4 i P5 les sessions solen ser una mica més curtes. Cada curs realitza una sessió setmanal.
 4. Al voltant de quines lectures giren les tertúlies? Aquest curs hem escollit els títols clàssics de la literatura universal.

  Nivell

  Títol

  P4

  El Flautista de Hamelin

  P5

  El llibre de la Jungla

  1r

  El soldadet de Plom/ El corb i la guineu.

  2n

  La volta la món en 80 dies/El geperut de Notre-Dame

  3r

  Platero y yo contado a los niños/Les aventures de Tom Sawyer

  4t

  El Lazarillo contado a los niños/L’Odissea explicada als infants

  Leyendas de Bécquer contadas a los niños/Oliver Twist

  Romeu i Julieta/Érase una vez Don Quijote

 5. Com s’estructura cada sessió?A educació infantil a la primera part de la sessió s’explica el conte i a continuació es debat al voltant del conte. A cicle inicial l’estructura és un xic més complexa, primer es fa la lectura del fragment i després es debat sobre una paraula, una il·lustració, una frase o un petit paràgraf. A cicle mitjà i superior tota la sessió es dedica al debat.
 6. Participació: L’activitat es planteja per a tot le grup classe, però és molt important que els alumnes hagin fet la lectura del fragment pactat a casa. La riquesa del debat és la diversitat d’opinions i la abundància d’interaccions.

Si voleu saber-ne més cliqueu sota:

Blocs xtec

Actuacions d’èxit: Tertúlies literàries

Tertúlies literàries dialògiques

Aquesta entrada ha esta publicada en informacions generals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s