Primera votació nom escola

Us comuniquem que la comissió «Denominació escola» ja ha revisat les propostes i onze de les que s’havien presentat s’han donat per vàlides. Us agraïm la participació que heu tingut, perquè s’han recollit més de vint propostes, algunes repetides i altres que no s’han donat per vàlides. Compartim les vàlides amb vosaltres en aquest escrit amb la justificació que ha donat l’autora o autor de cadascuna.

cartel definitivo.jpg

La primera votació serà entre el 15 i 19 de febrer (d’aquí a dues setmanes). A finals de la propera setmana se us donarà en paper la butlleta que haureu d’omplir i tornar al professorat escollint la proposta (només una) que més us agradi (cada pare/mare podrà emetre un vot). Recordeu que aquesta primera votació és eliminatòria. L’alumnat i els treballadors/es del centre votaran a l’escola també durant aquells dies. Les tres propostes més votades passaran a la votació final que es farà al març.

Gràcies a tots/es per la vostra participació

—————————————————————————————————————————

Propostes per a la primera votació:

ALEGRIA

Expressió d’una emoció. «Perquè l’alumnat venim contents a l’escola»

CASABLANCA

La meva proposta, Escola Casablanca, pretén identificar, encara més, el barri amb la seva escola i, amb això, sentir la pertinença emotiva i física entre el lloc en que viuen la major part dels alumnes i el lloc, l’escola, en que passaran una gran part de la seva infantessa.

Al poble hi ha d’altres centres d’estudis que han fet el seu nom un referent fàcilment identificable: Escola Marianao, Escola Parellada, Ciutat Cooperativa, Moli Nou, Escola Sant Boi, Institut Camps Blancs…

CASABLANCA-TORRE LA VILA

Al col·legi van nens i nenes que viuen a Casablanca o a Torre la Vila, i a més el colegi està entre els dos barris.

EL FONOLL

Al costat de l’escola està situada la torre del Fonollar, també anomenada Torre de la Vila, data del segle XII i és situada als contrafons darrers de la muntanya de Sant Ramon. Tenia una vista privilegiada del delta i del riu. Era una torre de caire defensiu.

Aquí vivien els comtes del Fonollar, família nobiliària de l’Edat Mitjana. Aquesta saga va agafar el seu nom dels camps del FONOLL que hi havia a la comarca.

Conta la llegenda que a trenc d’alba la pubilla de la família passejava pels camps recollint les primeres flors del dia. Amb aquests preparava una poció màgica per mantenir els seus rinxols daurats, suaus i lluents.

Diuen que les propietats d’aquesta planta són tant i tant bones que venia la gent des de lluny per recol·lectar-la.

Això podria ésser el començament d’un bonic conte o la història dels avantpassats…

El fonoll és una planta amb la que es fan condiments per a la cuina mediterrània, les llavors serveixen per condimentar certs productes de pastisseria. Té usos gastronòmics, medicinals i en perfumeria.

És una planta autòctona que dóna olor i sabor i que, també, pot ser el nom de l’escola perquè ens ajudi a mantenir el record dels camps de Fonoll que hi havia als peus de Sant Ramon.

ELS CIRERERS

L’avi sempre m’explica que on era el col·legi hi havia un camp preciós de cirerers (al igual que on és ara el camps de petanca).

Seria maco agafar el nom per recordar les arrels del barri.

ELS GARROFERS

Arbre dels camps que hi havien abans d’urbanitzar el barri (al igual que cirerers).

GEGANTS

El nom “Gegants” té tantes implicacions com vulgueu donar. És fàcil donar el mateix nom al Centre que la plaça i Casal que hi ha davant. Compartir nom facilitarà la seva localització pels habitants de Sant Boi i ajudarà a dir pel seu nom nou al Centre.

L’imaginari popular n’és ple i no hi ha ciutat, poble o barri que en les Festes Majors no surtin gegants amb cercaviles i balls.

Moltes escoles tenen el seu o seus gegants propis exposats a l’entrada i surten a ballar per les Festes escolars.

En el conte d’en Gulliver hi ha gegants i en la literatura actual, en el món de Harry Potter també hi apareixen. Cançons, festes, contes, literatura… i els infants, els veritables protagonistes de l’Escola?

Tots els infants volen ser grans i fer-ser més grans encara. Volen créixer i fer-se grans. Juguen a ser grans, juguen com els grans, imiten els grans i s’emmirallen amb ells. Grans com a gegants! Ho podem veure amb el joc simbòlic, en l’esport i en accions i en converses de la vida quotidiana.

Juguen amb les xanques, s’enfilen, pugen, trepen i es posen de puntetes per ser grans com a gegants! Gegants és una implicació psicològica i emocional positiva vers els infants i també pels adults.

LA GRALLA-CASABLANCA

Estem al barri Casablanca (el col·legi), i vinculats a la Gralla des de l’inici de la construcció. Penso que La Gralla no seria el que és actualment si no fos pel nostre col·legi.

MANEL ESTELLER

És un metge i investigador de Sant Boi, un dels més reconeguts mundialment per la seva lluita contra el càncer. Director del programa d’epigenètica i biologia del càncer a Bellvitge.

La seva trajectòria investigadora ha estat guardonada en nombroses ocasions amb premis de gran prestigi.

Seria una gran oportunitat perquè Sant Boi li fes un reconeixement a la seva tasca i la possibilitat que pogués venir a visitar l’escola.

Té el reconeixement de «Fill Predilecte de Sant Boi», concedit l’any 2002 per l’ajuntament.

RUBRICATUS

Nom primigeni, en llatí, del riu Llobregat. És el nom que, quan els romans van venir a Catalunya, li van posar al riu. A més a més dóna nom tant a la nostra comarca (el Baix Llobregat) com al nostre municipi (Sant Boi de Llobregat).

VILABLANCA

Tal y como he podido comprobar, un gran porcentaje de los colegios deben su nombre o bien al barrio al que pertenecen o bien a la calle o camino donde están construidos.

Por esa razón y dado que el colegio acoge principalmente a los niños de Casablanca y Torre de la Vila, he pensado que sería bonito unificar parte de esos dos barrios en un solo nombre. De ahí surge Vilabanca: «Vila» de Torre la Vila y «Blanca» de Casablanca.

Además de que aunque no sea la traducción exacta del nombre del barrio en catalán, solo por el sonido del nombre, te lleva de forma inconsciente a ubicarlo en Casablanca. Suena bien al oído y es fácil de recordar y pronunciar.

Aquesta entrada ha esta publicada en informacions generals. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s